web builder

BOEKRECENSIE

Met iedere maand een keuze uit bijzondere
tuinboeken of kookboeken


Plant als medicijn

Maak je eigen natuurlijke apotheek

Plant als medicijn 

Auteur Leoniek Bontje,
Fotograaf Bella Thewes

ISBN 978 90 8989 814 2

Prijs € 23,99

Uitgeverij TerraLannoo

21 x 16  cm

163 pagina’s, gebonden

Uitgeverij TerraLannoo  stuurde mij dit boek om te recenseren

INKIJKEXEMPLAAR

SMULTUIN

In het voorwoord schrijft Leoniek hoe werken met geneeskrachtige planten voelt als  iets magisch. 'Om zelf verantwoordelij k te zij n voor hun gezondheid, te vertrou-wen op het zelfhelend vermogen van het lichaam, eventueel met be-hulp van planten En daarnaast om zelfvoorzienend te zij n en eigenge-maakte remedies (middelen) tegen kwaaltjes te maken en te gebruiken'.

Nele Odeur schrijft in het voorwoord: 'Er bestaat een grote behoefte aan boeken die verborgen werelden openen, inspiratie bieden en je helpen om informatie over medicinale planten op een praktische manier in je leven te integreren. Het boek dat je nu in handen hebt, is zo’n boek. Ruik het, proef het, verslind het, verteer het en steek je handen uit je mouwen.'

Leoniek legt in het eerste hoofdstuk uit wat een plantmedicijn is, hoe je het gebruikt en hoe je de plant kiest voor het doel dat je voor ogen hebt, waar je de plant vandaan haalt en wanneer je die oogst. De basisrecepten die volgen zijn makkelijk te maken. Daarna volgen de specifieke planten voor alle delen van het lichaam. Ongemakken, chronische kwalen, 120 medicinale planten of kruiden, in dit boek beschreven, gaan je helpen. Dit boek is niet bedoeld om de reguliere medische weg te omzeilen, maar puur als aanvulling en educatief. 


Als je een plant hebt gekozen, maak je er dan een tinctuur, infusion, olie of decoct van? Dat hangt ook af van de oplosbaarheid van de inhoudsstof.

Van hoestdrank tot zalf, Leoniek leert het je maken. Van brandnetel en vrouwenmantel tot roos, je kent de meeste planten vast wel. Welke oplossingen zij bieden is ronduit fascinerend. Ook zalfjes, maskers en balsem voor huid, haar en nagels en verdere lichaamsverzorging zijn niet moeilijk zelf te maken. 

Wil je je hier meer in verdiepen, ga dan naar een opleidingsinstituut is de tip van de auteur.

SMULTUIN

'Ik hoop dat dit boek vol medicinale planten en recepten voor jullie ook zo inspirerend zal zijn en jullie aan­ spoort met planten als medicijnen te gaan werken.'
Leoniek Bontje

Veldgids

Geneeskrachtige kruiden en planten

Veldgids Geneeskrachtige kruiden en planten 

Auteur Elfrune Wendelberger

ISBN 978 90 4475 702 6

Prijs € 12,95

Uitgeverij DeltaS

19 x 12,6 x 0,8 cm

96 pagina’s, paperback

Uitgeverij DeltaS stuurde mij dit boek om te recenseren

SMULTUIN

Veldgids Geneeskrachtige kruiden en planten  is geschreven door Elfrune Wendelberger  en is vertaald uit het Duits. Vele fotografen en illustratoren hebben beeldmateriaal aangeleverd voor deze veldgids.

Jarenlang heeft een hele generatie mensen vooral in chemie geloofd en om geneeskrachtige planten gelachen. Nu wil iedereen leren met geneeskrachtige planten te werken. Daarvoor is gedegen kennis nodig, om fouten te voorkomen.

Nu er veel boeken uitkomen zoals ‘Plant als medicijn’ (zie recensie) en 'Geneeskrachtige kruiden en planten'  (zie recensie), is een veldgids noodzakelijk. Vooral om te voorkomen dat je de verkeerde plant oogst of plukt...

Geneeskrachtige kruiden en planten is een veldgids die je makkelijk meeneemt op je zoektocht. Er staan de meest voorkomende soorten in die je leert herkennen en gebruiken.

Deze natuurgids helpt je om talrijke kruiden en planten te herkennen en hun geneeskrachtige eigenschappen te gebruiken. De kenmerken en verspreiding van de verschillende planten worden gedetailleerd beschreven. De geneeskrachtige toepassingen worden opgesomd en er wordt uitgelegd welke delen van de plant daarvoor nodig zijn. Dankzij de duidelijk foto’s en tekeningen zijn de planten makkelijk in de natuur te herkennen.


Op internet mag er volgens de Codex Alimentaris niets over de geneeskrachtige eigenschappen geschreven worden. Big Farma zal er wel achter zitten. Goede boeken en veldgidsen zijn dus essentieel.

In de kruidenapotheek van een leek horen geen giftige planten thuis; die staan dan ook niet in dit boek (behalve stinkende gouwe en brem die ook geneeskrachtige eigenschappen heeft!). Chronisch zieken, die niet met chemische medicijnen worden geholpen hebben baat bij geneeskrachtige planten. Lindenbloesem of vlierthee is heilzamer bij verkoudheden dan antibiotica. Lees de inleiding van dit boek goed, om correct de planten te gebruiken, hoe lang en hoe vaak, en wanneer ermee te stoppen. Een stukje over bedreiging en bescherming van plantsoorten, een beknopte geschiedenis van de kruidengeneeskunde worden gevolgd door belangrijke tips voor de verzamelaar en de juiste bereiding van geneeskrachtige planten bij het maken van kruidenthee, aftreksels en kruidenolie, kruidenzalf, kompres, kruidenbad, azijn, siroop of poeder.

Zowel de Nederlandse naam als de wetenschappelijk naam in Latijn staan in het register, zodat planten die helaas niet alfabetisch in dit boek staan toch makkelijk zijn op te zoeken. Het hoofdstukje ‘Wat helpt bij...’ staan aandoeningen met kruidenverwijzing maar de juiste bladzijde. Door de vertaling uit het Duits en het zeer verschillende landschap is IJsands mos het eerste kruid waar over geschreven wordt, te vinden in de omgeving van winderige bergkammen. Daarna volgt Heermoes, een onkruid dat iedereen wel makkelijk herkent en in heel Europa te vinden is.

Van alle in dit boek beschreven planten zijn de volksnamen, kenmerken, omgeving waar ze groeien, de geneeskrachtige delen en de toepassingen uitgebreid beschreven.

Wil je je in kruiden en planten verdiepen om je gezondheid in eigen hand te houden is deze veldgids noodzakelijk, samen met het boek 'Geneeskrachtige kruiden en planten' van dezelfde uitgever.


Geneeskrachtige kruiden en planten is een veldgids die je makkelijk meeneemt op je zoektocht.

Zakboek voor de Klimaattuin

Koele oases voor hete zomers

Klimaattuin

Auteurs Marc Verachtert; Bart Verelst

ISBN 978 94 0146 483 3

Prijs € 19,99

Uitgeverij Lannoo

21,1 x 17,1 x 1,5 cm

176 pagina’s, paperback

Uitgeverij Lannoo  stuurde mij dit boek om te recenseren

SMULTUIN

Geen wonder dat dit boek in korte tijd al aan de derde druk is begonnen. Wie zoekt er nou niet een oase als de hete zomer aanbreekt? Het kantelpunt schijnt 26 graden te zijn, tijd om de schaduw op te zoeken. Hoe maak je jouw tuin en je huis koeler? Met schaduwbomen bereik je meer dan met airco's. Met vertikaal groen aan de gevel van  je huis geef je dieren schuilplaatsen en koel je je huis. Mulchen helpt de grond tegen verdampen. Creeër een buiborder: zo vang je het regenwater op van het volledige dak en eventueel van terras en oprit, dan heb je een flink bemeten reservoir nodig. Meestal wordt het ingegraven in de tuin, maar het kan ook bovengronds blijven. 

Plant een groene haag met doorkijkjes, beschutting tegen de wind. Gebruik regenwater als koelwater.

Het is handig om te weten welke planten meer of minder water nodig hebben: 'Met uitzondering van de mediterrane kruiden zoals rozemarijn, tijm, salie, maar ook groenten als artisjok – zeg maar alle planten met grijs viltig blad – hebben planten geregeld vocht nodig.''Met mulch bescherm je de plantenwortels tegen te weinig of te veel regen. Bij droogte en veel zon houdt mulch de grond koel en voorkomt ongewenst verdampen van vocht. Bij regen zorgt mulch ervoor dat de druppels de grond niet dichtslaan en wordt het indringen van te veel water vertraagd.'

Met een plantenlijst is dit boek compleet en zeer handig. 

Lichte kleur straatstenen of terras warmer minder snel op dan donkere stenen. Kiezel of grind is de meest waterdoorlatende verharding die maar mogelijk is. Of kies voor grasdallen. Echt een Belgisch woord, ik kende het nog niet. De schrijvers Marc Verachtert en Bart Verelst ken je wellicht van een tuintv programma. 

SMULTUIN
SMULTUIN
SMULTUIN

Klimaat is een hot issue. In dit Zakboek voor de klimaattuin lees je alles wat je er zelf aan kunt bijdragen, met tips en trics die jouw huis en tuin in een hete zomer tot een oase maken.

Tuinieren voor de geest

Dit boek is gekozen tot boek van de maand juli, omdat we echt gelukkiger worden van zaaien, wieden en snoeien

Tuinieren voor de geest

Auteur Sue Stuart-Smith

ISBN 978 90 2345 009 2

Prijs € 24,99 eBook € 13,99

Uitgeverij De Bezige Bij

21,5 x 13,7 x 2,9 cm

320 pagina’s, paperback,

Uitgeverij De Bezige Bij  stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

De ondertitel van het boek Tuinieren voor de geest speekt mij aan: 'Hoe we gelukkiger worden van zaaien, wieden en snoeien.' Want dat weet ik uit eigen ervaring. 

Aan de hand van voorbeelden geeft Sue aan hoe tuinieren voor de geest van haar eigen leven en de levens van haar patiënten die lijden aan PTSS, depressie, verslaving en eenzaamheid.

Citaten die mij raken:

‘Ze laat zien hoe tuinieren niet beperkt is tot enkel het verzorgen van bloemen en planten, maar dat het helend kan werken en inspiratie kan bieden om de geest te verrijken.’

‘Bomen, water, stenen en lucht mogen dan op geen enkele manier beïnvloed worden door menselijke emoties, ze wijzen ons ook niet af.’

‘Ik ontdekte hoe plezierig het was om met niets bijzonders in gedachten door de tuin te zwerven en op te merken hoe de planten veranderden, groeiden, verlepten of juist vrucht droegen... Het drong tot mij door dat bij het wieden, schoffelen en water geven er niet zozeer om gaat dat je snel klaar bent, maar juist om er al doende volledig bij betrokken te raken.’

‘Elk jaar raak ik weer in de ban van de broeikas en zijn verlokkelijke warmte. Wat maakt het toch zo bijzonder om een broeikas binnen te stappen? Komt het door het hoge zuurstofniveau, door de warmte of door het speciale licht?’

‘Een tuin biedt je niet alleen een beschermende materiële ruimte die je helpt je geestelijke ruimte te vergroten en te verstevigen, maar schenkt je ook de rust en stilte om je eigen gedachten te kunnen horen. Hoe meer je opgaat in met je handen werken, hoe meer innerlijke vrijheid je krijgt om je gevoelens te ordenen en te verwerken.’

‘Tuinieren is in wezen een voedende en verzorgende bezigheid... en een van de waardevolste onderdelen van ons bestaan.’

‘Al sinds de oudheid wordt onderkend dat tuinen een helende werking kunnen hebben...’ ‘Een tuin is altijd een expressie van iemands innerlijke leven en het resultaat van iemands zorg.'

‘Tuinieren is een creatieve activiteit met allerlei positieve effecten...

‘Tuinieren is een wisselwerking, waarbij de natuur onze wens om te helen van leven voorziet.’

Zoveel wijsheid als Sue in haar verhalen over haar eigen en andermans tuinervaringen deelt met de lezer! ‘Planten zijn veel minder confronterend en intimiderend dan mensen, en door met planten te werken kunnen we weer in contact komen met de impulsen die ons leven geven.’

‘Gezondheid is geen passief proces... Ook in de geest moet worden getuinierd. Ons emotionele leven is complex en heeft voortdurend zorg en bijsturing nodig.’

Het boek Tuinieren voor de geest is onmisbaar voor iedereen die een tuin heeft,  graag bezig is, rust en inspiratie zoekt.

De essentie van dit bijzondere boek is leesbaar in dit citaat:


‘Dingen laten groeien heeft iets mysterieus... Als we energie besteden aan het cultiveren van de grond, krijgen we daar iets voor terug. Daar zit magie in, en ook veel hard werk, maar je eigen groenten, fruit en bloemen telen is werkelijk waardevol; het is een bezigheid waarin te geloven is, en die niet buiten ons bereik ligt. Door te zaaien planten we een verhaal over toekomstige mogelijkheden. Zaaien is een hoopvolle daad.’


 Boek van de maand

Iedere maand kies ik een boek uit dat absoluut de moeite waard is om in je boekenkast te hebben.
Dit keer Een jaar in de moestuin van Lucy Chamberlain.

De Royal Hortucultural Society maakt de meest deskundige tuinboeken. Leer van de beste door goed te plannen, volg de heldere instructies door duidelijke  stap-voor-stap foto's en kies de beste combinaties groente en fruit aan de hand van 275 plantprofielen, die passen bij jouw beschikbare ruimte, grond, of kweek in potten.

Lucy Chamberlain is redacteur  van het Britse tijdschrift Grow Your Own en tuiniert al sinds haar kinderjaren op een boerderij. Haar eigen tuin nu is 'klein, maar met een grote opbrengst.'

SMULTUIN

Een jaar in de moestuin

Dit boek is gekozen tot boek van de maand juni, om juist in deze tijd te leren hoe je groente, fruit, kruiden en bloemen kweekt in je eigen tuin.

Een jaar in de moestuin 
Auteur Lucy Chamberlain 
ISBN 978 94 6143 228 5
Prijs € 25,95
Uitgeverij Good Cook
24,1 x 20,2 x 2,6 cm
256 pagina's, gebonden


INKIJKEXEMPLAAR


Uitgeverij GoodCook stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Stel: je wilt tomaten kweken en je hebt geen ervaring. Je weet niet welk ras, je het beste is en hoe en wanneer je zaait, de plant verzorgt en wanneer is een tomaat rijp? Kweek je iets binnen of buiten? Allemaal vragen die in dit handboek worden uitgelegd. Ook als gevorderde tuinier heb je veel aan dit boek door de uitgebreide instructies, rassen beschrijvingen met smaakprofiel, prachtige foto's die je laten watertanden, tips om het groeiseizoen te vervroegen of verlengen, wat te doen bij ruimtegebrek, maatregelen om plagen en ziekten te voorkomen.

Lucy Chamberlain’s motivatie om groente en fruit te kweken in eigen tuin begint ook, net als bij mij, met aardbeien. Warm en echt rijp zijn ze het lekkerst. Vers is meer smaak én meervoedingswaarde. Tuinbonen uit de winkel koopt ze ook niet meer, sinds ze geproefd heeft van haar eigen oogst. Het is ook nog eens goed voor het milieu en duurzaam. Thuis voedsel telen heeft een minimale ecologische voetafdruk. Heb je teveel gekweekt, dan kun je delen met anderen en zo ook hun voetafdruk verkleinen. Je kunt kiezen uit vele rassen aardbeien en wortels, in de winkels is het assortiment beperkt tot ‘goed te vervoeren en lang houdbaar in de winkel’.

Èn tuinieren is een goed alternatief voor de sportschool (die in deze tijd van virussen dicht is), het is een perfecte workout.

Ingedeeld in hoofdstukken ‘je eigen stek’, ‘je tuin inrichten’, ‘teel je eigen groente en fruit’, ‘problemen oplossen’.

Lucy geeft creatieve oplossingen voor een keline tuin: in de hoogte, in potten, onderbeplanting. Haar eigenzinnige ideeën, ‘plantzakken aan de muur’, ‘hanging baskets met hangtomaten’ zijn verrassend leuk.

Ook op je vensterbank kun je sla en kruiden kweken. Met het juiste gereedschap zijn inspannende klussen geen probleem. Teel wat je lekker vindt in jouw beschikbare ruimte en spreid de oogst. Kies wel de juiste plek, wel of weinig zon, zodat je planten beter gedijen en meer opleveren èn beter bestand zijn tegen plagen. De voorbereiding is ook essentieel: grondsoort kennen, grondverbetering, leren over hoe te zaaien en planten. Tips om vroeg in het jaar te beginnen, water en voeding geven. Een plan maken hoe je je tuin wilt inrichten, het kan al op 3 x 3 meter, Lucy geeft voorbeelden hoe je dat doet en wat je dan zaait en hoe je dat verzorgt.

Met Een jaar in de moestuin heb je een praktisch en overzichtelijk boekwerk in bezit voor jarenlang moestuinplezier.  Voor alle vragen die je hebt heeft dit boek een antwoord.


Met Een jaar in de moestuin is zaaien, kweken, oogsten en smullen zó leuk en leerzaam.

Volkstuinverhalen

Over het groene stadsleven

Volkstuinverhalen 

Auteurs Suzanne de Boer & Marieke de Geus
Illustraties Heidi en Marieke de Geus
Fotografie Marieke de Geus

ISBN 978 90 5011 740 1

Prijs € 21,95

Uitgeverij KNNV

23,9 x 17,9 x 2,1 cm

192 pagina’s, gebonden

INKIJKEXEMPLAAR

Uitgeverij KNNV  stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Marieke de Geus schrijft  haar blog Volkstuinverhalen & Suzanne de Boer probeert met Bees, Birds & Butterflies meer leven in je tuin uit te nodigen.

Samen proberen zij mensen te enthousiasmeren om van hun volkstuin ook een dierentuin te maken. 

 ‘Groen ontspant en verfrist.’


Ik word al helemaal blij als ik zie dat een mooi gebonden boek een leeslint heeft. Een geel en oranje leeslint is helemaal fijn.

Marieke de Geus schrijft over haar avonturen in haar volkstuin op haar blog volkstuinverhalen. Suzanne de Boer enthousiasmeert mensen om van hun tuin een dierentuin te maken.

Suzanne en Marieke vroegen zich af: hoe komt het dat volkstuinders zo verzot zijn op hun stukje van de wereld? En wat maakt die tuinen tot een weldaad voor vogels en vlinders, insecten en een biodiversiteit aan planten? Wat maakt volkstuintjes zo bijzonder? Volkstuinieren is een way of life.

Fred Haaijen, stadsecoloog in Amsterdam schrijft in zijn voorwoord dat tuinen een geweldige diversiteit aan planten en bomen met veel voedsel en nestgelegenheid zijn. In volkstuinen wordt tegenwoordig natuurlijk getuinierd, er wordt niet meer met onkruidverdelgers gewerkt. Tuinen worden meer en meer circulair, de natuur kent tenslotte geen afval. ‘Wees bescheiden en respectvol naar elkaar en al het andere leven dat wil meegenieten in de tuin.’

Op een gemiddeld tuinpark in Amsterdam staan al gauw een paar duizend bomen, die fijnstof afvangen en zorgen voor zuurstof.

Marieke de Geus ontdekt haar droomtuin en schrijft: 'Ik ga zo vaak mogelijk naar mijn volkstuin, zelfs in de wintermaanden. Meestal vergezeld van een zak vol groente-en fruitafval, voor op de composthoop.'

'Mijn tuin blijkt ook aantrekkelijk voor dieren die ik minder graag zie, zoals slakken. Dus ga ik partnerships aan met de egel, kikker en merel, die slakken als glijdende hapjes beschouwen' schrijft Suzanne de Boer. 'Het hele jaar geniet ik van het geritsel en gescharrel tussen de planten.'

SMULTUIN

Tuinhuisje

Waar mensen naar hunkeren in tijden van virussen die rondwaaien, is een stukje tuin voor hunzelf , zonder veel mensen in de buurt en midden in een zelf gecreeerde natuurlijke omgeving. Denk je aan een volkstuin, dan wil je ook een tuinhuisje. Prachtige foto's van zeer diverse tuinhuisjes, staan  in dit boek Volkstuinverhalen. Foto’s van volkstuinhuisjes zijn inspirerend! Er is er niet een hetzelfde.

Mobirise

Het eerste exemplaar


Stadsecoloog Fred Haaijen schreef een prachtig voorwoord in dit boek boek en kreeg het eerste, officiële exemplaar  overhandigd. Ze deden dit op ludieke wijze, want door de corona crisis kon het boekenbal niet doorgaan. Gewapend met kruiwagen, houtsnippers en het boek reisden ze af naar Noord, waar Fred zijn volkstuin heeft.
Bron Instagram

SMULTUIN

Bestellen?

Denk je nu: dat boek wil ik ook! Je kunt ook bestellen bij de auteurs. Dan krijg je er natuurlijk een zwierige handtekening bij! Ophalen kan in overleg in de volkstuin, ze fietsen met alle liefde naar je adres in Amsterdam en woon je echt te ver? Dan pakken ze het boek in, plakken een zegel en doen 'm op de post!


SMULTUIN

Ieder seizoenshoofdstuk begint met klussen in de tuin. Daarna volgen de tuintips en verhalen die je inspireren jouw ultieme volkstuin te ontdekken. Begeer je grassprieten onder je voeten, een kleurige bloemenzee, wil je alleen tuinieren of liever samen? Alle verhalen geven je stof tot nadenken, dromen, beter kijken en luisteren. In het zomerhoofdstuk staan ook smakelijke gerechtjes en bewaartips. Ook over compost maken, permacultuur, wat te doen met snoeiafval, een tuin op je dak, 

Bijzondere verhalen over indrukwekkende mensen die en kwekerij op hun volkstuin hebben of  een natuurkenner die zijn volkstuin tot een voorbeeldfunctie voor biodiversiteit  heeft gemaakt.  Een hobby-entomoloog die alles over wilde bijen weet en een volkstuinpark tot één groot bijenhotel verklaard. Ook de verhalen over een eetbare tuin, een ateliertuin en tiny tuinhuizen, een volkstuin als toevluchtsoord,  zijn inspirerend.

Tips om wachten op een plek in het groen, een volkstuin, te verkorten en je droomtuin te realiseren zijn heel nuttig! 'Weet waar je aan begint!'

Volkstuinverhalen 
Geschreven in het tuinhuis dat hun schrijvershuis werd.

SMULTUIN

Met Volkstuinverhalen ontdek je de groene parels van de stad. Plekken waarvan je het bestaan misschien niet wist en die je enorm zullen verrassen.
Aanrader voor iedereen die het woord volkstuin kent, een volkstuin heeft of ervan droomt!

Duurzaam lekker eten

Het zero waste kookboek: klimaatvriendelijk, gezond en lekker

Duurzaam lekker eten 

Auteur Martin Kintrup

Fotografie Vanessa Jansen

ISBN 978 94 6250 235 2

Prijs € 24,99

Uitgeverij Forte Culinair

25,8 x 19,7 x 2,4 cm

192 pagina’s, gebonden

Uitgeverij Forte culinair  stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Zero waste koken: klimaatvriendelijk, gezond en lekker. Hoe doe je dat? Hoe eet je met een schoon geweten? Een betere wereld begint bij jezelf. Dierlijke producten reduceren, plasticvrij boodschappen doen, en ook regionaal, seizoensgebonden en biologisch inkopen. Met schema's legt Martin Kintrup uit hoe je dat doet. 

'Een goed gevuld bord spreekt meerdere zintuigen aan, geeft een prettig, verzadigd gevoel en in het gunstigste geval zelfs een geluksgevoel' schrijft Martin Kintrup in het voorwoord. Door groener te eten, grotendeels plantaardig, kun je met een gerust geweten smullen. 

Dit boek is vertaald uit het Duits en daar is biologisch eten al wat meer gangbaar, met recepten als 'wurzelbrot met walnoten', 'grünkern aardappelkoekjes', 'schnitzel van wildzwijn'. Creatief met restjes, niets weggooien (behalve wat je echt niet kunt eten zoals rabarberbladeren!), tuinieren op de vensterbank of  in een tuin , wild fruit plukken, aan alles heeft de auteur gedacht. 

Bij de recepten staat aangegeven hoe lang je ermee bezig bent, voor hoeveel personen en of het vlees bevat of vega(n) is.

De titel Duurzaam lekker eten is gezond, precies zoals dit boek bedoelt.

SMULTUIN
SMULTUIN

Duurzaam lekker eten kun je met een gerust geweten doen na het lezen van dit boek.

Duurzaam handboek voor de luie tuinier

In 10 stappen meer natuur in je tuin of op je balkon

Duurzaam handboek voor de luie tuinier

Auteur Loethe Olthuis

Illustraties Deborah van der Schaaf

ISBN 978 90 0037 230 0

Prijs € 24,99

Uitgeverij Spectrum lifestyle

25,3 x 19,3 x 2,4 cm

224 pagina’s, gebonden

Uitgeverij Spectrum  stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Een luie tuinier ben ik zeker, dus ik voelde mij door de titel van dit boek direct aangesproken. En wie wil nu niet de natuur een handje helpen? En tijd en geld besparen ben ik ook niet tegen. Het lastige is, waar begin je? Loethe Olthuis legt het in 10 stappen in 10 hoofdstukken uit.  In stap 1 'weg met die tegels' hou je maar een stukje terras voor de gezelligheid aan. Want alle tegels houden zonnewarmte vast en in de zomer is dat niet fijn; in tegenstelling tot  een tuin met bomen en struiken, die 10-15 graden koeler is. Je hoeft alleen de grote lijnen te bepalen, planten erin zetten en de natuur doet de rest.

Struiken en heggen (liefst inheems en gemengd) zijn geluiddempend, koelen de aarde, temperen harde wind en nemen CO2 op.  Voor de groete hoeveelheid buien kun je een wadi aanleggen, of het overtollige water opslaan in een regenton of ondergrondse waterberging. Water wordt schaars, dus kostbaar. Of kies voor planten die weinig water nodig hebben. Ook voor het natuur balkon geeft Loethe tips. Ieder hoofdstuk of stap wordt afgesloten met een recept: 'kruidensalade met rucola, wilde bloemen en aardbeien'.

Stap 2 gaat over 'water, grond en licht'. Planten op de juiste plaats geven het minste werk en doen het het beste. Ze geeft voor alles voorbeelden. Loethe opent ook mijn ogen: 'ruim een kwart van alle diersoorten op aarde leeft in de grond'. Al die beestjes zorgen voor een gezonde bodem, waar planten beter in groeien. Diep spitten hoeft niet meer en mulchen wel natuurlijk. Een composthoop of wormentoren is een must. 

Stap 3 gaat over planten. Kwekerijen in plaats van tuincentra (want je wilt geen kleurige gifbommen in je natuurtuin), biologisch in plaats van gangbaar hebben haar voorkeur. Gif is nergens goed voor. Huismiddeltjes zijn goedkoper en werken beter, zeker voor de natuur. Ze legt uit hoe je die maakt en gebruikt.

Stap 4 gaat over alternatieven voor gras. Want een kortgemaaid grasveld is een 'groene woestijn' en kost veel onderhoud. Er groeit en bloeit weinig natuurlijks, vogels en vlinders vinden er niets eetbaars. Bodembedekkers, een bloemenweide of een bordertuin zijn de oplossing. Heel het jaar door bloeiende bloemen voor de bijen en vogels, ook op je balkon.

Stap 5 gaat over insecten, bestuivers, hommels, honingbijen en wilde bijen (359 soorten zijn er!). Het gaat niet goed met die beestjes, dus moeten we ze helpen. Over oorzaken en oplossingen: bijenhotels, bijen bad kan ieder balkon aan meewerken. In stap 6 komt de klimaatverandering aan bod: bomen zijn een natuurlijke airco, absorberen CO2 en filteren fijnstof. Groene daken, vertikaal groen, een groene muur op je balkon en hoe je die maakt. Loethe heeft overal aan gedacht. In stap 7 wordt je vrienden met je onkruid; wieden is tenslotte veel werk. Wieden als de ergste onkruiden jong zijn, dan ben je er sneller vanaf. Sommige zijn eetbaar en kunnen in een 'wraakzuchtige lentesoep'. Stap 8 gaat over je hangmat of tuinstoel waar je als luie tuinier in terecht komt: 'hoe minder je doet, hoe beter het voor je tuin is'. Over de spitstop, minder maaien, niet winterklaar maken, wel bladaarde maken van afgevallen bladeren in de herfst, biolgische bloembollen planten in laagjes. Zorg voor de 'beestenboel' komt in stap 9 uitgebreid aan bod. Hoe je vogels lokt, een egeloverwinterhuis bouwt, hoe je denkt over mollen mieren en muizen verandert ook door wat Loethe erover schrijft. 'Een verse molshoop is  fantastische potgrond'. Ze schrijft liefdevol over padden kikkers en ander geglibber in je natuurvijver. Stap 10 gaat over mijn favorite onderwerp: een smultuin of smulbalkon. Achter in het boek staat een lijst met eetbare bloemen, plantenlijsten voor bodembedekkers, bijenplanten, bloemenweides, een plukborder, keukenkruiden, en boeken en tijdschriften (jammer dat mijn eMagazine SMULTUIN  niet genoemd wordt...), kwekerijen en zaadhandels.

Over klimaat en bomen leer ik heel erg veel nuttigs. Bomen en struiken absorberen CO2, filteren fijnstof. Inheemse nomen met klein blad zijn superkoelers: els, berk, linde, wilg. Een transparante, brede kroon werkt ook nog als zonnefilter, zonder dat het onder de boom te donker wordt. Een volwassen boom van 15 meter hoog koelt net zoveel als tien proffessionele airco’s, hebben wetenschappers berekend. Alleen al voor dit stukje wat je hebt geschreven Loethe ben ik je dankbaar en is de aanschaf van dit boek meer dan waard.'En al die stukjes duurzaam, weelderig groen bij elkaar
zorgen wel degelijk voor meer natuur in ons kleine landje.'

Boek van de maand mei was:

Het grote moestuinierboek

van Elbrich Fennema

Mijn mening over Het grote moestuinierboek  van Elbrich Fennema: 'Een moestuinboek dat je van A-Z wil lezen en in praktijk brengen, vol inspiratie en een genot voor taalliefhebbers.  Ook heel herkenbare problemen komen naar voren met een duurzame oplossing. De matrix is leuk! Met geen ander moestuinboek te vergelijken.' 

SMULTUIN

Het grote moestuinierboek 

Auteur Elbrich Fennema

Illustraties Marijke Apeldoorn

ISBN 978 90 4503 987 9

Prijs € 22,99

Uitgeverij Atlas Contact

24,6 x 16,6 x 1,6 cm

176 pagina’s, paperback, softback

Uitgeverij Atlas Contact  stuurde mij dit boek om te recenseren.

Het grote moestuinierboek van Elbrich Fennema gaat over iets eetbaars willen telen in je eigen tuin en is verrassend genoeg helemaal zonder foto's:  'Een tuin is veranderlijk, met foto's kun je sjoemelen, teveel stylen...' vind je wetenswaardigheden van een zeer ervaren tuinierster. Elbrich Fennema adviseert: 'geniet van het zaaien, kijken, verwonderen, de overvloed.'

In vijf delen schrijft zij eerst over de Typologieën.  Gaat het je om het rendement of wil je je gasten kraakverse culinaire hoogstandjes voorzetten? Of wil je een tuin voor dieren maken? In het derde deel  staat er op bladzijde 130-133 een matrix van 10 tuinierstypen en 50 soorten groente, fruit, kruiden, waarin je nauwkeurig en helder kunt zien wat bij jouw type als tuinier past: van Culi-tuinier tot Tuinloze tuinier.

In het deel Hoe dan? Idealiter heb je in de winter een tuinplan gemaakt met wat je in je tuin wilt hebben, hoe je jouw grondsoort kunt bewerken en heb je duurzaam tuingereedschap verzamelt om nu in de lente te kunnen beginnen. Je hebt een lijstje van kwekerijen die jouw plantjes verkopen. 

Over zaaien, stekken en vermeerderen, planten in de voole grond, in potten telen, oogsten & timing, snoeien, vierkante metertuin, microtuinieren, water geven, de bodem; al deze belangwekkende onderwerpen komen uitgebreid aan bod.

Het deel 'Eetbare planten' op bladzijde 44-129 gaat over onderwerpen van Aardappel tot Zeekool. Alles wat je weten wilt over hoe dat groeit, bloeit, smaakt, hoe je het kweekt en wat er mis kan gaan en hoe je dat oplost, kortom alle ins en outs die je echt moet weten.

Verder staan er nog Leestips, interessante Websites en alles vind je terug in het Register.

'Een moestuinboek dat je van A-Z wil lezen en in praktijk brengen, vol inspiratie en een genot voor taalliefhebbers. Ook heel herkenbare problemen komen naar voren met een duurzame oplossing. De matrix is leuk! Met geen ander moestuinboek te vergelijken.' Een tuin
barstensvol bloemen

Binnen een jaar met vaste planten.


'Vaste planten hebben het voordeel van weinig en eenvoudig onderhoud èn een lang bloeiseizoen.'

 Een tuin barstensvol bloemen

Lucy Bellamy werkt met vaste planten, is tuinauteur en hoofdredacteur Gardens Illustrated. Dit is haar eerste boek. Vaste planten hebben het voordeel van weinig en eenvoudig onderhoud, een lang bloeiseizoen, en je tuin kan volgroeid zijn in één jaar. Alle planten in dit boek passen goed bij elkaar, in welke combinatie dan ook.

De prachtige fotografie is van Jason Ingram, die ook voor de boeken van Sarah Raven heeft gefotografeerd. Lucy Bellamy heeft een passie voor bloemen en legt je uit hoe je binnen een jaar op jouw locatie een bloemenzee kunt creëren.

Kies de planten die het best samengaan uit de plantschema’s, rekening houdend met hoogte, kleur, bloeiseizoen, om het jaar rond te genieten van een bloemenzee in je tuin. Wil je jouw stukje natuur duurzaam maken en weerbaar, kies dan voor een biodiverse tuin met aantrekkingskracht voor vliegende tuinbewoners bijne, vlinders en nuttige insecten die baat hebben bij jouw bloementuin en daardoor het hele jaar aantrekkelijk. Door met de natuur mee te werken, zonder gifstoffen te gebruiken, wemelt je bloementuin van lieveheersbeestjes die plaaginsecten onder controle houden en andere insecten die weer bloemen bestuiven.

‘Toch kun je, met een handjevol gereedschap en een schets op een bierviltje, binnen een jaar, een tuin vol bloemen hebben.’ 

Doel is ook  ‘minder bewateren, minder wieden en dus minder werk. Zo’n tuin is een samenhangend geheel van natuurlijke en luchtige planten, vol beweging, ritme en kleurexplosies, die tijdens de hele lente en zomer in bloei staat en in de winter vol prachtige silhouetten.’ Wie wil dat nou niet? Koop vaste planten jong en creëer op een goedkope manier een magische plek. Kleine, jonge plantjes gaan vaak ook vlotter van start.

Leer ondertussen van Botanische planten, hun eigenschappen , in welk seizoen ze bloeien, wat ze nodig hebben: zon of schaduw, vocht of droogte. Gewoon beginnen, vandaag is de beste dag. Maak je tuin bijzonder het hele jaar door met alle tips en mogelijkheden die Lucy beschrijft. 'De plantkeuze is cruciaal, het lijkt op het samenstellen van een boeket: je kiest verschillende vormen en kleuren, schikt ze en kijkt wat het beste bij elkaar past.'Van Anthriscus tot Tulipa, van bloemschermen tot bollen en knollen, mooie combinaties, tips bij tegenvallers, een overzichtelijke bloemenkalender, een tabel met planthoogtes en voorbeelden van plantenkeuze, Lucy maakt het je erg makkelijk om je tuin in een bloemenzee te veranderen.

Uitleg van een paar basisbegrippen maakt dit boek bruikbaar voor iedereen die aan een nieuwe tuin begint. De liefde voor je tuin wordt groter als je weet welke nuttige tuinbewoners je helpen met bestuiving, luizen en slakken opruimen. Bijen, hommels, vogels, vlinders, wormen, alle dieren hebben hun nut beschreven.

In één vrije middag kun je een eenvoudig tuinplan schetsen, je favoriete bloemen kiezen en je verheugen op meer genieten van de plek waar je nu bent.

INKIJKEXEMPLAAR

‘Toch kun je, met een handjevol gereedschap en een schets op een bierviltje, binnen een jaar, een tuin vol bloemen hebben.’

In één vrije middag kun je een eenvoudig tuinplan schetsen, je favoriete bloemen kiezen en je verheugen op meer genieten van de plek waar je nu bent.

SMULTUIN

Een tuin barstenvol bloemen 
 Auteur Lucy Bellamy
vertaling Alberthe Papma
Fotograaf Jason Ingram
ISBN 978 90 6224 057
Prijs € 24,95
Uitgeverij Jan van Arkel
23,9 x 17,8 x 1,9 cm
224 pagina's, gebonden 

Uitgeverij Jan van Arkel stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Bonen erwten linzen

Jenny Damberg

Mobirise

Bonen zijn mijn favoriet in de tuin.  
Ik kweek tuinbonen, sugarsnaps, doperwten, capucijners, borlottibonen, sperziebonen, aspergebonen. In meer kleuren dan standaard groen: paaars, geel, roze, gespikkeld. 
Heb je geen tuin dan zijn droogbonen voor iedereen bereikbaar. Daar is Jenny Damberg dus ook mee begonnen. Ook blik en diepvries, mungbonen kiemen en gele erwten als scheut kweken.

Van adukibonen tot zwarte bonen, in het hoofdstuk 'boon voor boon' staan ze allemaal genoemd. Alleen de Hollandse capucijner komt er niet in voor. (Dit boek is uit het Zweeds vertaald.) Leerzaam feitje: borlottibonen week je 12 uur en kook je 60-90 minuten en kievietsbonen week je 6 uur en kook je 60 minuten. 

In het hoofdstuk erwten komen doperwten, gele erwten voor erwtensoep, kikkererwten en pinda aan bod. Het volgende hoofdstuk gat over linzen: zwarte, gele, groene, rode, witte en de bijzondere groen blauw gemarmerde Le Puy linzen. Een extra hoofdstuk gaat over soyaproducten als tofu, miso en soyasaus. En ja, dat kun je allemaal maken. 

De recepten zijn duidelijk en makkelijk op te volgen: ze beginnen met een basisrecept voor soyadrink of tofu. Ik vind in dit boek verrassende recepten voor geroosterde tuinbonen, die eet je met peul en al. Falafel van tuinbonen, onweerstaanbare hummus, een variant op witte bonen in tomatensaus, een Indiase linzencurry ontbreekt ook niet, net als ribolitta, pasta &fagioli, bruine bonenchili met chocolade, kikkererwtenpizza en alsdessert meringues van aquafaba. Het verrukkelijke recept doperwtenpesto staat hieronder.

Hoe een nieuw huis op het platteland in Zweden, verhuizend vanuit Stockholm, leidt tot een ontdekking van smaakvolle bonen, erwten en linzen.

Bonen in pot nemen weinig plaats in in een keuken die nog niet af is, vullen de maag erg goed en zijn goedkoop en superlekker! Het geld werd liever in het huis gestoken. 

'Vooral vette en gerookte ingrediënten als bacon en worst zorgen in combinatie met robuuste bonen voor een soort chemische magie.'

Mijn mening over bonen erwten linzen: 

Veel waardevolle informatie over bonen en bomvol smaakvolle bonenrecepten van over de hele wereld.Bonen erwten linzen

Auteur Jenny Damberg

Fotografie Ulrika Ekblom

ISBN 978 90 2301 625 0

Prijs € 18,99

Uitgeverij Becht

23,8 x 19 x 1,9 cm 

126 pagina’s, gebonden, hardcover, full colour

Uitgeverij Becht stuurde mij dit boek om te recenseren.


Mobirise

Geneeskrachtige
kruiden en planten

De complete raadgever voor het gezin

Willen we niet allemaal op natuurlijke wijze van onze gezondheidsproblemen genezen? In dit dikke handboek staan in drie delen in kleur via de zijkant duidelijk te onderscheiden en makkelijk op te slaan. Deze complete raadgever voor het hele gezin is ingedeeld in 'Over geneeskundige planten', 'Ken je planten' (het dikste deel van dit boek met 239 bladzijden), 'Het juiste gebruik'.

Wat weet een mens tegenwoordig van medicinale planteneigenschappen? De meesten van ons zijn daar niet mee opgegroeid en hebben die kennis niet van oudere en wijzere familieleden van nature meegekregen. Dus zullen we erop moeten studeren. Vier auteurs hebben samen dit boek gemaakt, ieder vanuit hun expertise. 

Onmisbaar in deze tijd waarin reguliere medicijnen wel eens niet voorradig zijn of zoveel bijwerkingen hebben dat je er nog zieker van wordt. Of waarin antibiotica minder doeltreffend werkt.

Plantengeneeskunde of fytotherapie is een eeuwenoude geneeswijze die bekend is in alle beschavingen van de wereld. De oude en de nieuwe kennis over dit onderwerp samengebracht. Het stelt honderden geneeskrachtige planten en kruiden voor en beschrijft naast hun belangrijkste eigenschappen ook concrete manieren waarop je ze kunt gebruiken. Bovendien worden verschillende gezondheidsklachten besproken, waarbij je advies krijgt voor een geschikte natuurlijke remedie. Dankzij deze praktische informatie kun je zelf aan de slag gaan met plantaardige medicijnen voor alle klachten en kwaaltjes.

'Laat voeding je belangrijkste medicijn zijn.' Hippocrates

 


- 200 geneeskrachtige planten met foto's, botanische achtergrondinformatie, therapeutische eigenschappen en toepassingen  van Adderwortel tot Zwarte zilverkaars

- Meer dan 70 gezondheidsklachten met symptomen, oorzaken en advies voor de behandeling

- Ruim 250 recepten om tal van gezondheidsproblemen te genezen - Informatie over de geschiedenis van medicinale planten, een overzicht van de gebruiksvormen, handige tabellen, belangrijke aandachtspunten en nog veel meer.


Mijn mening over dit boek:
 Neem je gezondheid in eigen hand en zorg dat je weet welke kruiden en planten je veilig kunt gebruiken.

Geneeskrachtige kruiden en planten
Auteurs N. Macé, D. Lousse, C. Saint-Béat, A. Tardif
ISBN 978 90 4475 317 2
Prijs € 39,95
24,1 x 19,6 x 3,2 cm
384 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
INKIJKEXEMPLAAR
Deltas Uitgeverij stuurde mij dit boek om te recenseren.

Deltas

De Urban Moestuin

Groenten verbouwen in één groentebed van maand tot maand

Huw Richards is dol op zelfgeteelde groente, waarvan de smaak en kwaliteit superieur is aan alles wat je in een winkel koopt. De zoete smaak van erwtjes zo uit de peul is iedere zomer weer verrassend. Hij is zeer actief op social media onder de naam HuwsNursery. Zijn YT-kanaal heet Grow Food Organically.

Als je nu een moestuin wil beginnen, omdat je toch thuis moet blijven, welk boek koop je dan? Je kunt niet naar de bibliotheek om en een te lenen. Als de zon schijnt is het lastig op je mobiel of tablet om iets op te zoeken, zo'n ding kan ook vies worden en kan ook stuk door een korreltje zand op de verkeerde plek. En straks heb je misschien weer weinig tijd als alles weer normaal wordt. 

Bij Forte Groen uitgevers is er De Urban Moestuin uitgekomen. Geschreven door Huw Richards en vertaald door Titia van Schaik. Met leuke illustraties en duidelijke foto's met uitleg en ter inspiratie. 

Je wilt klein beginnen, omdat je geen ervaring hebt of gewoon weinig ruimte of tijd. Een moestuinbak met een van de vier plannen maken het je wel erg makkelijk. Je leert in een groeiseizoen maar liefst 19 verschillende groente kweken die je uit deze ene bak kunt oogsten.


'Blijf alert en trek onkruid zo jong mogelijk uit, voordat het een stevig wortelstelsel heeft ontwikkeld.'

Met stap-voor-stap foto's en duidelijke uitleg leer je een moestuinbak maken van 3 x 1,2 meter. Oook een compostbak en een gieter kun je zelf maken. Kwaliteitsgereedschap is duurzaam, mits je het goed onderhoudt (koop het gezamelijk met buren of vrienden).

Je leert voorzaaien op je vensterbank, zaaien in de volle grond en je hoeftje  alleen maar door de simpele stappen te laten loodsen om een overvloed aan voedsel te telen op een beperkt oppervlak. Daar heb je echt geen groene vingers voor nodig.  Je hoeft alleen maar te kiezen uit een van de vier plannen met uitgekiend schema: koel klimnaat, weinig regen, bladgroente of weinig werk.

Op maand ingedeelde hoofdstukken geven op een heldere manier de essentiële dingen die je gedurende het jaar moet doen om te zorgen dat alles op schema ligt. Het zal je verbazen hoe weinig je in feite hoeft te doen om al die verschillende groente te produceren.

Mijn mening over De Urban Moestuin: Iedereen kan groente kweken, met deze manier van werken, onder de knie krijgen. Duidelijke uitleg met veel jeugdig enthousiasme.

De Urban Moestuin
Auteur: Huw Richards
ISBN 97 894 6250 242 0
Prijs € 19,99
24,1 x 20,2 x 2,5 cm
224 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
Forte Groen stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Praktijkboek
Het nieuwe moestuinieren

Hans van Eekelen

Boek van de maand april is geworden: Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren van ‘moestuingoeroe’ Hans van Eekelen!

Een compleet naslagwerk voor iedereen die de handige kneepjes wil leren van natuurlijk moestuinieren.

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren biedt niet alleen talloze insidertips, maar ook de nieuwste inzichten over ‘eerlijk voedsel’.

‘Een goudmijn voor beginnende en gevorderde moestuinders.’

Steeds meer mensen ervaren hoe leuk, lekker en gezond het is om zelf groenten te verbouwen. Maar wat zijn nu de handige kneepjes, hoe maak je de tuin tot een blijvend succes? Internet en tijdschriften staan bol van de tips, maar hoe nu te beginnen?

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren loodst je op een inspirerende en eenvoudige manier door het oerwoud van informatie heen en geeft antwoorden op al je vragen.

Het boek is praktisch opgezet: het neemt niet de theorie als basis, maar de echte moestuin.

Praktisch naslagwerk met trefwoorden-register van A tot Z, meer dan 2300 onderwerpen, van Aalbes tot zwarte knoflook en van Aardehuis tot Zwartveen over telen, bewaren, bereiden, rassen, voedingswaarde, woordenlijst, praktijkverhalen, gebaseerd op zijn eigen jarenlange ervaring met moestuinieren en met het begeleiden van anderen daarin.

Met een voorwoord van Norbert Mergen; zie volledige recensie.

Hans van Eekelen is ook auteur van de succesvolle Zaai agenda en het compacte boekje Van Zaaien tot oogsten en ook de drijvende kracht achter GROENMOES, een initiatief dat mensen jaarlijks in maart inspireert om actief bezig te zijn met gezond voedsel.


Mijn mening over dit dikke boek:

 Dit boek moet iedere moestuinder in zijn tuinkast hebben staan. En nog liever: van A-Z hebben gelezen, voor een succesvolle oogst. Zeer volledige en inspirerend handboek met zeer veel nuttige informatie. 

Praktijkboek Het nieuwe moestuinieren
Auteur Hans van Eekelen
ISBN 978 90 5011 606 0
Prijs van € 44,95 voor € 35 incl verzendkosten via KNNV Uitgeverij 
25,6 x 18,8 x 6,1 cm dik
880 pagina’s, gebonden,
hardcover, full colour
INKIJKEXEMLAAR
KNNV Uitgeverij stuurde mij dit boek om te recenseren.

Het nieuwe moestuinieren

Meer smaak uit eigen tuin

‘Blauwe bessen in een cake gebakken zijn nog gezonder voor je dan rauwe bessen’ James Wong

Meer smaak uit eigen tuin 
Tips en trucs voor de lekkerste zelf gekweekte groente, fruit en kruiden
Auteur James Wong
Fotografie Jason Ingram
Illustraties Toby Leigh
Design, layout Octopus books ism RHS
Fontaine uitgevers
ISBN 978 90 5956 663 7
Prijs € 12,50 bij Ramsjkrant
25,4 x 19,7 x 2,5 cm
224 pagina’s, gebonden
Fontaine uitgevers stuurde mij dit boek om te recenseren.

SMULTUIN

Alle boeken van James Wong heb ik van voor naar achteren gelezen en raadpleeg ze meermaals om iets op te zoeken. 

'Grow your own drugs', 'Een jaar met James Wong', 'James’ nieuwe eetbare tuin' zijn allemaal fantastische boeken, boordevol ideeën om smakelijke en gezonde dingen te doen met groente, fruit, kruiden en bloemen. 

In zijn nieuwste boek 'Meer smaak uit eigen tuin' worden vele mythes ‘Zelf geteeld smaakt altijd beter’ weerlegd en het boek staat vol tips om smaakvoller te telen. 

Een paar voorbeelden: als je teveel water geeft aan planten, worden ze waterig. De smaak verwaterd dus ook. Sla en andere bladgroente willen wèl veel water om malsheid te garanderen. Minder water geven aan wortelen en biet laat ze zoeter smaken en leidt tot hogere concentraties voedingsstoffen.

Als je aardbeien op een rode ondergrond kweekt, smaakt de aardbei tot 20% zoeter. ‘Snow white’ is een aardbei die naar ananas smaakt en 70% meer fruitsuiker bevat, 30% meer zuur en minder vezels. ‘Mara des Bois’ aardbei bevat 35% meer aroma. Het gaat er dus ook om, het juiste ras te kiezen als je smaak wilt.

En wat te denken van de voedingswaarde? Sommige groente werden gekweekt om eenvormig en kaarsrecht, makkelijk te vervoeren of lang houdbaar te zijn. Veel van de oorspronkelijke voedings-waarde is dan ook verdwenen. Aan smaak werd al helemaal niet gedacht toen. Nu wel weer gelukkig. 


Tips: dun appel en perenbomen uit na de junival. Er zit dan meer ‘vlees’ aan de vruchten die blijven hangen, er zitten minder pitten in en de smaak is zoeter. 

Pluk appels en aardbeien rijp en peren nèt niet rijp. Peren rijpen nog. Bewaar tomaten, aardbeien, perziken, meloen, uien en zoete aardappelen niet in de koelkast, maar bij kamertemperatuur. Eet een ‘Butternut’ pompoen pas 3 maanden na de oogst.

'Van Meer smaak uit eigen tuin wordt je een stuk wijzer en eet je smakelijker.'

SMULTUIN
SMULTUIN

Waar koop ik boeken? Het liefst in een echte boekwinkel bij mij in de buurt. Of als ik liever via webwinkel wil bestellen  dan kies ik voor de Groeneboekenshop. Heleen Gierveld is de eigenaar en ook  uitgever bij van Arkelboeken .  Zij ontwikkelde het concept van de Groeneboekenshop en is gedreven om de inspiratie en kennis die je uit boeken kunt opdoen om de wereld een beetje groener te maken goed over het voetlicht te brengen.

Mobirise
Boek Onze Smultuin